Author Topic: Dž. D. Selindžer - The Catcher in the Rye (Lovac u žitu)  (Read 5062 times)

Offline Walker

• Administrator
  • *
  • Slažete li se? 24
  • Jack of all Trades
    • Walkers Blog
Dž. D. Selindžer - The Catcher in the Rye (Lovac u žitu)
« on: August 19, 2006, 12:48:34 PM »
Ah, ukapirah napokon da nema ove teme, a to je jedan roman o kojem bi lepo mogli popričati...

Autor    J. D. Salinger
Zemlja    United States
Objavljena    1951
Stranica    277
ISBN    0316769533

http://en.wikipedia.org/wiki/J._D._Salinger
http://en.wikipedia.org/wiki/Catcher_in_the_Rye

Knjiga koja je označila epohu, svorila ikonu, i da se tako izrazim, postala kontraverzna skoro koliko i sam njen autor, koji se povukao iz očiju javnosti davno. Po mom mišljenju, celokupna "danas u Britaniji moderna" LadLit književnost (Hornbi, Kibl, Gejl...) zasniva se na Selindžerovom konceptu - Mlad i zbunjen muški lik, kratak vremenski period u danima, događaji koji na širem planu nisu značajni ali dovode do relativnog sazrevanja lika, pisanje u prvom licu, karakterističan opušten i nehajan stil...

Prvi put sam se sreo sa ovom knjigom negde u drugoj godini fakulteta, čini mi se, kad sam je video u knjižari i rekao sebi - hajde da vidim kakva je to frka oko tog naslova. I video sam.  ;) Od tada je preporučujem svima, poklanjam za roÄ‘endane onima koji je nemaju...  >:D  ;D

Vaše mišljenje, ko je čitao, ko nije, kako i zašto, ovo-ono...
« Last Edit: April 25, 2008, 11:32:55 AM by Maladict »
All time paradoxes are nicely resolved with time.

Offline Tr00

• Pivopija...
  • Iskusan član
  • Slažete li se? 0
  • Konan jbt!!!
Odgovor: The Catcher in the Rye (Lovac u žitu)
« Reply #1 on: August 19, 2006, 01:02:16 PM »
Citao izmedju osmog i prvog srednje i posto sam bio maji jadni i zbunjeni, recimo da je pomogla da malo drugacije gledam na svet i sl. .. ne volim te tripove kada ljudi za 1001 pesmu, knjigu, film i sta sve ne govore kako su im promenili pogled na svet, zivot, blablabla, ali ovo je stvarno bilo predrkano...

Stil pisanja je takodje zanimljiv, za razliku od 'standardnog'.. kao da pricas sa ortakom.. dobro, neki izrazi i to su skoro pa arhaicni ako se gleda zargon i to, ali opet, zanimljivo...

Selindzer bog :), btw.. a najomiljenije od njega, pored lovca, mi je 'Devet prica'...

I koja je fora.. rye je raz, zar ne?...

Offline Walker

• Administrator
  • *
  • Slažete li se? 24
  • Jack of all Trades
    • Walkers Blog
« Reply #2 on: August 19, 2006, 02:12:34 PM »
I koja je fora.. rye je raz, zar ne?...

Da, u jednom izdanju i jeste prevedeno "Lovac u raži" ali kako je raž vrsta žita, a "lovac u žitu" se odomaćio kod nas kao naziv, jbg...  <_<
All time paradoxes are nicely resolved with time.

Offline Tr00

• Pivopija...
  • Iskusan član
  • Slažete li se? 0
  • Konan jbt!!!
« Reply #3 on: August 19, 2006, 02:32:18 PM »
Pa, da, ja imam to izdanje, a i gledao sam u recniku, je l' .. no dobro, izgleda da cu morati da zivim sa tim :P ...

Btw.. koji vam je najjakiji deo knjige?.. meni sam kraj.. sa sestrom i to...

Offline Raven

• Iskusan član
  • Slažete li se? 2
  • Haill to the king baby!
    • Red Zmaja
« Reply #4 on: August 20, 2006, 06:28:27 AM »
Ah, cika Selindzer, jedan od mojih omiljenih pisaca. Ne samo zato sto je lik totalni bog, vec zato sto se povukao u trenutku kad je svaka budala mislila da ga poznaje jer ga je videla na slici u novinama, ili ne daj boze, procitala njegovu knjigu.............  <_<

A napokon se otkrivaju i koreni koji stoje iza tragaca - relativno mlad muski lik, relativno nezreo, relativno nebitan za svet, ali bitan sebi, kratak vremenski period............ OMFG.......... cak se i pominje Holden u tragacu..................  <_<

Vokere, Vokere, u'vacen si!  >:D
Kada neko komentariše vaše delo znate da je pročitano i da je o njemu razmišljano. Učinite isto drugim autorima i ponekad ostavite komentar jer ne može nas par da stigne da pročita i komentariše sve

Offline cimox

• Iskusan član
  • Slažete li se? 1
  • Najveći bludnik grada Novog Sada!
    • Ćimox Blog
Re: The Catcher in the Rye (Lovac u žitu)
« Reply #5 on: September 08, 2006, 08:33:00 PM »
Pročitao sam ovo pre dve godine, nesećam se radnje u potpunosti ali znam da mi je bilo jako lepo dok sam je čitao, i da od onda malo drugačije gledam na stvari.

Offline Tr00

• Pivopija...
  • Iskusan član
  • Slažete li se? 0
  • Konan jbt!!!
« Reply #6 on: September 08, 2006, 09:42:41 PM »
Procitaj jos jednom :) .. moj savet...

Offline Raven

• Iskusan član
  • Slažete li se? 2
    • Red Zmaja
« Reply #7 on: September 09, 2006, 05:36:53 AM »
ah kad bi svi imali vremena da citaju opet ono sto su davno prosli..............  :verysad:
Kada neko komentariše vaše delo znate da je pročitano i da je o njemu razmišljano. Učinite isto drugim autorima i ponekad ostavite komentar jer ne može nas par da stigne da pročita i komentariše sve

Offline Tr00

• Pivopija...
  • Iskusan član
  • Slažete li se? 0
  • Konan jbt!!!
« Reply #8 on: September 09, 2006, 07:34:02 AM »
A ko da je to neka knjizurda.. stavis je lepo pored wc solje i cepas...

Offline Raven

• Iskusan član
  • Slažete li se? 2
    • Red Zmaja
« Reply #9 on: September 10, 2006, 05:30:17 AM »
i to sto kazes helga, nije to bas neka debela knjiga da ce mu oci otpasti  <_<
citaj cimoxe dusice, nece te mrak progutati zbog citanja.......... mada neke jeste, ali to je bilo davno  :isus: