E pa, 'vako...
Koliko sam primetio, glavna (ako ne i jedina) zamerka koju ljudi imaju na Linux je to što na njemu ne mogu da se igraju igre. Mene, kao gaming novinara, bi ovo istog trenutka odvratilo od korišćenja linuxa, kad bi bilo istina. Ali, hvala svevišnjem, ovo je jedna gnusna laž. U čemu je stvar? Što se igara tiče, jedina razlika koju one vide između operativnih sistema je način na koji treba adresirati hardver (pri čemu je bolna tačka grafička karta). Microsoft je za Windows razvio DirectX, dok je Kronos razvio OpenGL. Pošto se ne bavim time, ne znam koje su razlike u praksi, osim činjenice da je DX vezan za Windows kao platformu.
To znači, da će sve igre koje koriste OGL API bez ikakvih problema raditi pod linuxom (najbolji primeri su Half Life i Unreal Tournament sa nastavcima i modovima). To, nažalost, pokriva premali deo ponude, pošto se developeri iz kojekakvih nečastivih razloga (čitaj: novac) u većini slučajeva odlučuju za DX.
Onda se postavlja pitanje, šta sa DX igrama? Jednostavno je. Postoji jedna jako zgodna aplikacija, koja se zove WINE (Mladen je napisao lep članak o njoj u poslednjem broju magazina), koja služi za pokretanje Windows aplikacija pod Linuxom. Trenutno dolazi u paketu sa DX7 ako se ne varam, ali instalacija DX9.0c je veoma jednostavna, i ima dosta uputstava na internetu.
Naravno, ne može se očekivati da igre rade kao i pod Windowsom. Neke rade lošije (zbog potrebe za "prepisivanjem" koda), dok neke rade i bolje (zbog stabilnijeg sistema koji je manji potrošač). Pošto bi bilo glupo očekivati da nam bilo ko veruje na reč, Walker je pokrenuo projekat, kom sam se i ja kasnije pridružio, dokumentovanja igranja pod Linuxom, te uploadovanja tih snimaka na You Tube.
Posle podužeg uvoda, evo suštine. Ova tema će biti namenjena kačenju snimaka koje smo nas dvojica napravili, kao dokaz. Ako bi se još neko pridružio, bilo bi jako lepo.

Pod "pridružio" ne mislim na kačenje tuđih snimaka, već pravljenja sopstvenih.
Cilj? Pa, treba ubediti milione ljudi da žive u zabludi, i da razlog zbog koga nisu prešli na Linux nisu igre, već lenjost.