Jeste li nekada jeli Mungo (
Mung, Moong) pasulj? Zapravo to nije pravi pasulj, ali kod nas se tako zove. Inače je jako uobičajen u kuhinjama jugoistočne Azije i veoma zdrav.
Ne znam koliko košta običan pasulj, ali pola kilograma munga može da se nađe za oko 200 dinara. Obzirom na to da vam treba oko pola šolje da napravite obrok za 4 osobe, mislim da to nije skupo. Uglavnom, ispričaću kako ga ja pravim (a ja ne jedem šećer, pa ne koristim recimo vegetu, kocku za supu, krompir... ali videćete već) pa vidite na šta to liči.
LM, uveče uzmem oko pola šolje (standardna 3dl šolja, dakle oko 1.5dl zelenih pasuljčića) i potopim ih u vodu u dublji sud. Ako neki ispliva ili izgleda čudno, odmah ga izbacim, ali retko se dešava pošto je pakovanje koje se kupuje kod nas zatvoreno i čisto. Ujutro kad ustanem, oni nabubre lepo i bude ih jedno 2-3x više. Tu vodu prospem ocedim ih, protresem, ako neka kožica zelena spadne (ispod su žuti) ali ih ne skidam. Može te ih skinuti, ali nema razloga.
Onda ih stavim u šerpu, uspem 5 punih šolja vode, posolim dobro, i dodam izrendan poveći crveni luk, čen do dva iseckanog belog luka, iseckanu papriku, i uzmem veliki paradajz (ili krša puno malih čeridajza) iseckam i stavim u tavicu da ih malo propržim. U šerpu dodam i malo ulja, tek da se ne lepi (ko više voli može da stavi parče slanine, probao sam i to i jepo je). Taman kad voda u šerpi prokuva otprilike se i seckani paradajz u tavici "rastopi" i onda ga dodam sa svim ostalim, smanjim temperaturu (dok ne prokuva držim na 3, posle smanjim na 1.5 ili 2) i uz povremeno mešanje drvenom kašikom, na svakih 10-15 minuta, ostavim da se lagano kuva još sat vremena.
Kad prođe sat, skinem sa šporeta i stavim na sto da još malo stoji poklopljeno... I to je to

Dakle, 1.5dl mungo pasulja, jedna veća paprika, crveni luk, čen belog luka, paradajz, so, voda, ulje... Jedino mi je žao što nisam imao ovih nekoliko puta da stavim malo seckanog peršuna ili bosiljka, verujem da bi to još popravilo ukus (koji je i ovako fantastičan).
Dobije se lep čorbast pasulj crvenkaste boje sa zeleno-žutim zrnima, a gust paradajz, paprika i luk popune prostor između... I bude lepa koherentna čorba. KO sme, može da stavi i vegetu (puna šećera) ili kocku za supu (bolje da ne znate kako se tek ovo pravi) ali zaista nema potrebe uz lako dostupne sveže začine u ovo doba godine...
Jeste vi nekad pravili mungo, na sličan ili skroz drugačiji način?