Author Topic: Sladoledne poslastice  (Read 455 times)

Offline Raven

• Iskusan član
  • Slažete li se? 2
  • Haill to the king baby!
    • Red Zmaja
Sladoledne poslastice
« on: August 20, 2009, 12:49:01 AM »
Prvo da kazem da sam odusevljen sto imamo deo za kuvanje ovde na forumu. Drugo, kako ja ovde robijam i sve moje spremanje hrane se svodi na rostilj i sarmu (ne pitajte, balkanska kafana u nemeckoj) a jako volim sladolede i cokoladu iskoristicu ovo mesto da se malo pohvalim svojim umecem...... Voleo bih jako da probate pa mi javite svidja li vam se.

Parfe sa kafom

Trebace vam 6 zumanaca, 200 grama secera, 1dl jake crne kafe, 3 kasike secera u prahu, 1 kasika vanilin-secera i 7dl slatke pavlake.

Pravi se jako lako: skuvanu kafu ostavite da se slegne pa procedite kroz 2-3 puta savijenu gazu. Umutiti secer i zumanca, pa dodati procedjenu kafu i mutiti na pari dok ne dobijete gustu i glatku masu. To ostavite da se ohladi a ulupate pavlaku u penu i dodate joj secer i vanilin-secer. Na kraju sve to pomesate i sipate u kalup pa stavite u zamrzivac.

Kad ga posluzujete, ima mali trik: potpoite na cas kalup u vrelu vodu i izvrnete ga na stakleni tanjir, sladoled ce sam ispasti. Onda samo stavite malo slaga na vrh, dodate koje zrno przene kafe i uzivate!!!

:cheers:  :kuvar1: :kuvar2: :beer:
Kada neko komentariše vaše delo znate da je pročitano i da je o njemu razmišljano. Učinite isto drugim autorima i ponekad ostavite komentar jer ne može nas par da stigne da pročita i komentariše sve

Offline Raven

• Iskusan član
  • Slažete li se? 2
    • Red Zmaja
Re: Sladoledne poslastice
« Reply #1 on: August 20, 2009, 12:54:45 AM »
Sladoledni napitak sa likerom

0.2 dl likera (moze krem liker od mente, maraskino ili tako neki), 2dl mleka i 1 kugla sladoleda od vanile.

Pravi se tako sto se u casu uspe liker, doda malo mleka i promesa, a onda unutra stavi kugla sladoleda i ostatak hladnog mleka i sve izmesa jos malo!!!

:cheers:  :cuga:  :beer:

E da, ovo nije za decu!!!!
Kada neko komentariše vaše delo znate da je pročitano i da je o njemu razmišljano. Učinite isto drugim autorima i ponekad ostavite komentar jer ne može nas par da stigne da pročita i komentariše sve

Offline Walker

• Administrator
  • *
  • Slažete li se? 24
  • Jack of all Trades
    • Walkers Blog
« Reply #2 on: August 20, 2009, 01:40:23 AM »
Damn, ovo zvuči dobro. Al' ne smem :( Nastavi ti samo sa receptima, smeću jednog dana :D

Nego da te pitam, jel preporučuješ kupovni sladoled od vanile ili ga sam praviš? Imaš li neki recept za osnovnu smesu kojoj se kasnije može dodavati svašta?
All time paradoxes are nicely resolved with time.

Offline nemvremena

• jbmlg...
  • Redovan član
  • Slažete li se? 1
    • Nemam i nedam, nedam i nemam!
« Reply #3 on: August 20, 2009, 03:40:28 AM »
Uhhh... Ovaj liker sa sladoledom zvuci jako dobro! Probacu ga sutra, ako me ne bude mrzelo da silazim po sladoled! :P  ...kita, nemam ni likera ja mislim... ovo je vec over budget! :)
"Food around the corner, food around the corner, food around the corner for meee, tuum tuum tu-rum tum tum tum"

Offline BillieJean

• Magazin
  • *
  • Slažete li se? 1
« Reply #4 on: August 20, 2009, 02:19:02 PM »
uh... ne znam šta više volim: kafu ili sladoled... a ti još iskombinovao... :)
obavezno ću da isprobam, hvala :)

Offline Raven

• Iskusan član
  • Slažete li se? 2
    • Red Zmaja
« Reply #5 on: August 20, 2009, 11:36:34 PM »
Imaš li neki recept za osnovnu smesu kojoj se kasnije može dodavati svašta?

Naravno da imam. Bolje da sam to na pocetku stavio kao polaznu tacku ali sta je tu je sad je gotovo. Evo kako ja pravim sladolednu smesu koja se moze prilagoditi svacijoj potrebi i ukusu dodavanjem svega moguceg (voca, sirupa, likera, zrnevlja, ekstrakta, ......)

Sladoled masa

Treba vam 3/4 litre (moja draga bi rekla tricetvrt) mleka, oko 150 grama secera i 6 zumanaca. Belanca ne trebaju, ali ja ih uvek odvojeno umesam sa jos 50 grama secera i napravim domaci slag koji iskoristim kasnije za ukras casa sa sladoledom, da ih ne bacim.

Pravi se tako sto se umute zumanca i secer i polako se dodaje toplo mleko i mesa nad parom. Znacete da ste je dobro skuvali kad izvadite kasiku kojom mesate, a na njoj ostane tanak film bele tecnosti. Onda to procedite kroz najsitniju cediljku ili cistu gazu, sipate u posude i stavite u frizider ili zamrzivac. Morate posle mesati povremeno da se ne uhvate kristali leda vec da ostane fina smesa.

Sladoled od vanile

Isto ovo od gore, samo u vruce mleko pre nego sto ga umesta sa jajetom i secerom, ubacite na 10-15 minuta sipku vanile. Sipka se posle opere i osusi pa se moze koristiti opet.

Sladoled od cokolade

Treba vam 150g cokolade za kuvanje, 4 zumanca, 100-150g secera, i pola litre mlekca.

Pravi se jako jednostavno, mozda i lakse nego ova dva gore: Cokolada se stavi u mleko i sve zajedno se greje i mesa dok ne provri. Onda se u to dodaju ranije umucena zumanca i secer i skine se sa ringle i mesa dok se malo ne zgusne. Kad postane gusto sipa se u posude i stavi da se hladi, pa isto pravilo opet: povremeno se promesa dok je u frizideru da ne bude kristala leda.

Quote from: BillieJean
uh... ne znam šta više volim: kafu ili sladoled...

Evo onda za tebe nesto sto sam ja pravio mojoj zeni dok nisam otisao ovamo. Jako je jednostavno jer je na recept namerno smisljen da se pravi brzo i lako u svako doba!

Krem sladoled sa kafom

Treba ti kesica sladoleda od vanile, 50g secera, pola litre mleka, 2 pune kasicice neskafe, i pazi sad: cetvrt litre slatke pavlake. To kupis u samousluzi, bilo je i u Srbiji jer sam ja uzimao.

Kesicu znas kako se pravi, sipas to u malo hladnog mleka i dobro razmutis, pa polako dodas sve to u preostalo prokuvano mleko. Onda mesas i dalje i kad skines sa ringle dodas neskafu. Ovo isto dobro promesas i ostavis da se ohladi i dobro umutis da bude penasto! Tek kad se ohladilo i napravila si finu penu, dodas slatku pavlaku i lepo to umutis i sipas u posude za smrzavanje. Isto mesas povremeno da se ne zaledi.

:ok: