Author Topic: Beli luk  (Read 452 times)

Offline D.

• Magazin
  • *
  • Slažete li se? 5
Beli luk
« on: September 19, 2009, 12:49:26 PM »
Ja ga obožavam... : )
Preporučena je svakodnevna upotreba, čega se moja malenkost uglavnom pridržava. : ) Svakodnevnom upotrebom belog luka (budite strpljivi, za vidljive rezultate konzumiranja b.l. potrebno je par nedelja) osvežavam organizam, održavam metabolizam u ravnoteži i smrdim na kilometar (za ovo postoji lek-kašičica kafe promuljana u ustima posle jela je dovoljna da ubije "miris"...i oprani zubi, naravno).
Volela bih da mogu da vam napišem neki recept sa belim lukom, ali nisam baš talentovana za kuvanje (ili se ne trudim dovoljno : )). Uverena sam da Walker ima neki lep recept. ; )

D.

Offline D.

• Magazin
  • *
  • Slažete li se? 5
Re: Beli luk
« Reply #1 on: September 19, 2009, 12:52:24 PM »
Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja Azija, a bio je poznat Indijcima, Grcima i starim Rimljanima.

Beli luk sadrži više od 200 biološki aktivnih materija, s tim da su lekovite i začinske materije većinom u lukovici. Od lekovitih materija prisutna su eterična ulja, vitamini (A, B1, B2 i C), minerali (kalijum, gvožđe, sumpor, jod, kalcijum, fosfor, selen), aminokiseline, enzimi, polioze poput insulina, adenozin i alicin. Sve su supstance u lukovici u koncentrovanom obliku, a lekovite su već u maloj koncentraciji.

Valja znati kako je potreban oprez kod istodobne primene belog luka i preparata na bazi ginkga ili visokih doza E vitamina, jer se tako mogu prouzrokovati problemi zbog pojačanog krvarenja. Isto tako, u slučaju istodobnog korišćenja preparata na bazi heparina, aspirina ili Trentala treba se obavezno posavetovati s lekarom.

Izvor: www.zdraviilepi.com

Offline D.

• Magazin
  • *
  • Slažete li se? 5
« Reply #2 on: September 19, 2009, 12:58:59 PM »

BELI LUK

Večna lekovitost

Kao najpopularnija lekovita biljka tradicionalne medicine, beli luk je u drugoj polovini prošlog veka postao objektom brojnih naučnih istraživanja, rezultati kojih su u velikoj meri potvrdili njegovu svestranu lekovitost. Na primer:

•   adenozin iz belog luka sprečava stvaranje krvnih ugrušaka

•   organske komponente iz belog luka koje sadrže sumpor smanjuju holesterol i deluju preventivno na razvoj malignih bolesti (u poslednjim brojevima stručnih časopisa Journal of National Cancer Institute i Cacinogenesis objavljeni su rezultati naučnih istraživanja kojima se nepobitno potvrđuju antikancerogena svojstva belog luka)

•   aminokiseline iz belog luka utiču na sniženje štetnog holesterola (LDL) u plazmi, odnosno na povišenje koncentracije zaštitnog holesterola (HDL) - beli luk snižava holesterol i triglicerid, Čak i pri konzumiranju vrlo masne hrane

•   potvrđen je njegov vazodilatatorni učinak (učinak na širenje krvnih sudova), pogotovo na perifernim krvnim sudovima, odnosno suženim krvnim sudovima glave, oka i nogu - moguća korist u tretiranju nekih vrsta glavobolje i bolnih grćeva u potkolenicama koji se kod nekih starijih ljudi javljaju čak i nakon kraćih šetnji

•   dovodi do snižavanja krvnog pritiska za pet do deset posto

•   normalizuje ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih sudova i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi

•   deluje na održavanje elastičnosti krvnih sudova i smanjenje viskoziteta krvi

•   pospešuje probavu i rad želuca te podstiče rad jetre, bubrega i prostate

•   pomaže u lečenju raznih plućnih oboljenja, a izrazito je delotvoran u lečenju gripa i bronhitisa

- u narodu se beli luk odavno koristi za izbacivanje dečijih glista

•   dokazano je i delovanje na herpes viruse i kvasne gljive (Candida albicans).

Izvor: www.zdraviilepi.com

Offline iilija64

• Pukovnik Shikishima
  • Moderator
  • *
  • Slažete li se? 2
  • Comrade
« Reply #3 on: September 19, 2009, 03:34:42 PM »
Ja ga volim, ali zadah me iritira ;D . Čak ni dobro pranje zubi i četkanje jezika ne pomaže.  Volim ga, ali sam ga naučio voljeti samo u posebnim prilikama i izbjegavati kada idem u grad ;D

Offline Walker

• Administrator
  • *
  • Slažete li se? 24
  • Jack of all Trades
    • Walkers Blog
« Reply #4 on: September 20, 2009, 12:05:33 AM »
Uverena sam da Walker ima neki lep recept. ; )

Heh, ja u sve živo stavljam beli luk. Tako da 90% mojih recepata ima češnjak kao dodatak ili ukras... Da ne smaram sad u ovo doba, reći ću samo da je najzdraviji svež, kad se isecka i ostavi 5 min na vazduhu pre posluživanja.
All time paradoxes are nicely resolved with time.

Offline Nevenka Pupek

• Redovan član
  • Slažete li se? 1
« Reply #5 on: September 21, 2009, 11:59:45 AM »
Evo, jedna salata s bijelim lukom - česti gost na mom stolu:

Korzikanska salata

Nasjecka se par češanja bijelog luka, jedan crveni luk, par grančica peršina.
Prelije sa se maslinovim uljem te dodaju ukiseljene kapare (2-3 žlice) i crne masline.
Pomiješa se i prelije preko na kolutova narezanog paradajza i ovčjeg sira.
Ukrasi se sa svježim bosiljkom.

Offline D.

• Magazin
  • *
  • Slažete li se? 5
« Reply #6 on: September 21, 2009, 12:04:21 PM »
I ovo mora da se proba... Mada često pravim salate u fazonu: smuljaj sve vrste povrća i sira koje imaš u kući, i prelij maslinovim uljem.  ;D