Author Topic: Kuvar iz pakla  (Read 1504 times)

Offline D.

• Magazin
  • *
  • Slažete li se? 5
Kuvar iz pakla
« on: September 22, 2009, 07:27:16 PM »
Evo nečega što sam upravo spremila za večeru. Inače, ako ćete da pravite ovo jelo, preporučujem ga za ručak, jer integralni pirinač je dosta težak za varenje.
Nije za osobe sa osetljivim stomakom.  ;D

Proteinska nuklearna salata:

Potrebno:
Beli luk  ;D
Integralni pirinač
Ljuštene i pečene suncokretove semenke
Neslani kikiriki
Soja sos
Sir ili pavlaka (bolje ovo drugo, da bolje poveže masu)
Začin od morskih algi
Maslinovo ulje

Dakle, skuvati šaku integralnog pirinča (ili koliko god mislite da možete da pojedete a da se ne nadujete za naredna tri dana).
Iseckate kikiriki i pomešate sa suncokretovim semenkama, te sve zajedno sipate u činiju sa skuvanim pirinčem. Celu smesu pomešati sa sirom ili pavlakom i preliti soja sosom i maslinovim uljem. Začin zavisi od raspoloženja, ja sam stavila alge, ali čini mi se da bi i mirođija ili peršun lepo išli.

Ova večera je za male želudce kao što je moj (plus neko voće nakon nje), ali može da služi i kao dodatak jelima. Ipak, iskrena da budem, večeras sam jako gladna pa sam u celu smesu iseckala i neke integralne makarone koje su mi ostale od ručka... ;D

W, tražio si-dobio si.  ;D

Offline Walker

• Administrator
  • *
  • Slažete li se? 24
  • Jack of all Trades
    • Walkers Blog
Re: Kuvar iz pakla
« Reply #1 on: September 22, 2009, 07:58:36 PM »
Zapravo, problematičan sastojak u ovom jelu nije integralni pirinač, koji je hranjiviji ali ni malo opasniji od običnog (čak zdraviji puno!) već "soja sos". Naime, 99% proizvođača čiji soja-sos može da se kupi kod nas (i uopšte, van dalekositočnih zemalja) stavlja u njega gomilu šećera... Postoje određene firme za koje se zna da prave soja sos koji nije nafilovan šećerom, ali tog nema u prodavnicama u Srbiji. Druga stvar je sir ili pavlaka, bez kojih bi ovo prošlo kao "lagana" letnja salata... ;)
All time paradoxes are nicely resolved with time.

Offline D.

• Magazin
  • *
  • Slažete li se? 5
« Reply #2 on: September 22, 2009, 08:27:34 PM »
W, ti si jedan od onih "pametnjakovića" koje su tukli u osnovnoj školi zato što su se stalno pravili pametni na časovima, pa su zbog njih ostali dobijali niže ocene, a?  :D
Ne brini, i ja sam bila, a onda sam naučila da priznam kad je neko bolji kuvar.  ;D
Ja nemam problema sa šećerom, kao što, ti, čini mi se, imaš.  ;) Soja sos sam, u ovom slučaju, iskoristila zbog slanog ukusa (umesto soli). Naravno da je integralni pirinač zdraviji od običnog, zato ga i jedem. Ipak, iako kažu da se int. pirinač lako vari, ja nemam ta iskustva (a ni neki moji bliži prijatelji).
Što se tiče lagane salate, ja je nisam ni pravila.  ;)

Stiže neki članak o integralnom pirinču, samo da ga iskopam...

Offline Walker

• Administrator
  • *
  • Slažete li se? 24
  • Jack of all Trades
    • Walkers Blog
« Reply #3 on: September 22, 2009, 08:35:45 PM »
Žao mi je što te neko tukao u školi, ali ja nikom ne priznajem da je bolji kuvar :P :D
All time paradoxes are nicely resolved with time.

Offline D.

• Magazin
  • *
  • Slažete li se? 5
« Reply #4 on: September 22, 2009, 08:38:38 PM »
To mi je postalo jasno od trenutka kada si počeo da me čikaš da postujem neki recept. :D Znam da si samo čekao da ga iskomentarišeš. Zato sam ga i postovala, o moćni sveznajući kuvaru. :P

Offline D.

• Magazin
  • *
  • Slažete li se? 5
Salata sa ovsenim makaronama
« Reply #5 on: September 24, 2009, 06:27:00 PM »
Potrebno:

Pakovanje ovsenih makarona (ovas testenina)
Jedna poveća paprika
Beli luk
Maslinovo ulje
Laneno seme
Susam
Mladi sir

Priprema:

Proprižite papriku i iseckajte je na sitne komade
Skuvajte makarone i pomešajte sa iseckanom paprikom i iseckanim belim lukom
Izmrvite sir i pospite prethodnu smesu
Salatu pospite izmrvljenim lanenim semenom i susamom (ja sam uz ovo opet stavila suncokretove semenke i neslani kikiriki : ))
Celu salatu prelijte maslinovim uljem i stavite malo soli. Promešajte i uživajte. : )

Offline D.

• Magazin
  • *
  • Slažete li se? 5
Ražane makarone sa susamom
« Reply #6 on: September 25, 2009, 04:00:42 PM »
Ražane makarone sa susamom

Potrebno:

pakovanje ražanih makarona
susam
dva jaja
mladi sir
maslinovo ulje
bosiljak ili origano
beli luk po izboru
so

Priprema:

Skuvati makarone (ražane makarone kuvaju se svega tri minuta u ključaloj vodi). U drugoj posudi ulupati mladi sir i dva jaja. U smesu dodati so, susam i beli luk (ko jede meso u ovu smesu može da doda, recimo, sitno seckanu slaninu, šunku, salamu itd.). Ovu smesu što homogenije pomešati sa kuvanim makaronama. Jednu posudu (po mogućnosti zemljanu) namazati maslinovim uljem, i u nju pravilno rasporediti smesu sa makaronama. Zapeći u rerni.
Nakon pečenja, gotove makarone pospite bosiljkom ili origanom. Služite toplo. : )

Offline D.

• Magazin
  • *
  • Slažete li se? 5
Šarene makarone
« Reply #7 on: October 06, 2009, 02:39:38 PM »
Opet ja o makaronama, ali to mi je ovih dana najbrže za spremiti. : )
Walkeru ostavljam hranu koja se mesi i peče satima. :D

Potrebno:
Makarone (ne jedem belo testo skoro uopšte, ali postoji jedna marka belih makarona (naknadno ću da napišem koja, ne pamtim slova na pakovanima, samo dizajn, dezen...), sa povrćem u sebi (zato imaju uglavnom zelenu (spanać), narandžastu (šargarepa) i žućkastu (?) boju) koje volim da jedem i lako se vare (što mi je primarno u izboru hrane koju jedem).
Pavlaka (jedem onu sa menje masti)
2 jaja
Maslinovo ulje
Beli luk
Sveža mirođija
Susam
Morska so

Priprema:
Skuvajte makarone
Skuvane makarone pomešajte sa dva jaja i bacite na tiganj.
Nakon što ste smesu propržili taman toliko da se jaja ispeku, sitno iseckajte beli luk u makarone, i pospite susamom. Stavite i malo morske soli.
U tanjir sa makaronama pripremljenim na ovaj način, stavite kuglu pavlake i pospite svežom mirođijom.

Napomena 1:
Nikada ne preterujte sa kuvanjem namirnica jer se gube njihova hranjiva svojstva. Bilo koja vrsta makarona ne kuva se do raspadanja, već do omekšavanja (pogotovo integralne, ražane, ovsene, od hmelja itd.). Isto pravilo važi i kada se namirnice peku ili prže.

Napomena 2:
Testo i jaja ne idu baš zajedno u ishrani, ali ponekad napravim sebi ustupak, i propržim jaja sa ovom (mekom) vrstom šarenih makarona, jer postoje dani kada procenim da organi za varenje mogu da izdrže nemoguće  kombinacije. Ko ima problema sa varenjem hranu treba da žvaće polako i temeljno, da guta sporije, i da jede umereno.

Susam je je odličan pomagač u varenju.

Offline D.

• Magazin
  • *
  • Slažete li se? 5
Sendviči sa mileramom
« Reply #8 on: October 07, 2009, 03:32:59 PM »
Potrebno:
Kriške crnog hleba
1 Paradajz
Malkice iseckanog belog luka
Bosiljak
Maslinovo ulje
Mileram
Oljuštene/ispečene suncokretove semenke

Priprema:
Kriške hleba premazati/natopiti sa malo maslinovog ulja, a zatim sa malo milerama. Nakon toga kriške posuti sitno seckanim belim lukom i suncokretovim semenkama. Paradjaz iseći na kolutiće, staviti ih na kriške i posuti bosiljkom.

: )

Offline Irvaas

• Derikoža
  • Magazin
  • *
  • Slažete li se? 0
    • ToraDesign
« Reply #9 on: October 07, 2009, 06:30:05 PM »
Naime, 99% proizvođača čiji soja-sos može da se kupi kod nas (i uopšte, van dalekositočnih zemalja) stavlja u njega gomilu šećera... Postoje određene firme za koje se zna da prave soja sos koji nije nafilovan šećerom, ali tog nema u prodavnicama u Srbiji.

Istina. U "pravom" soja sosu (tzv. tamari) ne sme da bude ničeg osim soje, soli i vode. Fermentacijom soje dobijamo sos, na slični način na koji nastaje i miso masa. U pojedinim varijantama soja sosa ima i pšenice, koji ne bi smeli da konzumiraju oni koji imaju celijakiju.

Srećom postoji soja sos koji ima pravo da se tako zove, a kod nas može da se nabavi - to je japanski Kikkoman (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Soy_sause_display.JPG). Ja ga nabavljam u Vero prodavnicama, kao i većini dobro opremljenih prodavnica zdrave hrane u Beogradu. Svi ostali soja sosovi su samo kolekcija aroma, veštačkih boja karamele i šećera - npr. Heinzov! Samo pogledajte spisak sastojaka... Smešno da ti sosovi koje nazivaju 'sojin' nemaju u sebi ni zrnca soje, zapravo :D