Eniaroyah.Com Književni forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  
Pages: [1] 2 3   Go Down

Author Topic: Milorad Pavić - Hazarski rečnik  (Read 8380 times)

Polar

• Amazon King
  • VIP
  • *
  • Reputacija: 5

• Aktivnost
    93.33%
  • Amazon King
Milorad Pavić - Hazarski rečnik
« on: March 15, 2006, 11:14:01 PM »
<_<Tj. o Hazarskom recniku? Ja mislim mnogo toga ali bih prvo da cujem vas...
« Last Edit: April 25, 2008, 11:06:04 AM by Maladict »

Damirius

• 13
  • Magazin
  • *
  • Reputacija: 0

• Aktivnost
    0%
  • Vault Dweller
Re: A sta mislite o Hazarima?
« Reply #1 on: April 14, 2006, 10:49:00 AM »
Sto ovo stoji ovako prazno bre! :) Ajde kad vec svi cute, Polar reci ti nesto. Rekla mi je profesorka srpskog da procitam Hazarski recnik :)

Tr00

• Pivopija...
  • Iskusan član

• Aktivnost
    0%
  • Konan jbt!!!
« Reply #2 on: April 14, 2006, 11:15:22 AM »
I ja bih morao, ali posto nisam na vreme radio, sada mi je preci 'Proces'...

Polar

• Amazon King
  • VIP
  • *

• Aktivnost
    93.33%
  • Amazon King
« Reply #3 on: April 14, 2006, 04:59:44 PM »
Prvo postoje dve knjige zenska i muska, koje su uglavnom iste osim u par prica ( imena i pojmova) znaci neke price stoje samo u muskom, druge samo u zenskom izdanju. Dalje se knjiga deli na 5 delova tri recnika i 2 apendiksa.
3 recnika oznaceni su bojama, a razliciti su po verama...Crvena- hriscani, zelena-muslimani, zuta- jevreji...Knjiga nema neki narociti hronoloski ( ili bilo kakav drugi tok ) vec je podeljena po imenima i pojmovima, koji se kroz tri recnika objasnjavaju sa tri razlicite strane...

Po mom misljenju knjigu je ne moguce razumeti iz prvog citanja, i ne moguce ju je razumeti ako se cita normalno ( znaci od pocetka pa do kraja ) nego da bi se razumela moraju se povezivati pojmovi kroz knjigu ( znaci neki pojam moras da pratis kroz sva tri recnika da bi shvatio koja je njegova uloga u istoriskoj fabuli )...

Euzebius

• Član foruma

• Aktivnost
    0%
« Reply #4 on: May 09, 2006, 06:26:49 PM »
Ja vec bejah odreagovao na ovo pre "Forumskog potopa"ali ne mari....Nisam chitao Rechnik,ali sam chitao Roman o Heri i Leandru i Predeo slikan chajem.nije me odushevljavao al mi bejashe zanimljiv,mada sam kasnije stekao utisak da mu je svako delo na neki opskurni nachin predkomponovano tj ono sto mi u muzici zovemo prestrukturalizam.Sto znachi do tanchina promishljena i makro i mikro forma kao i svaki detalj tako da na autoru ostaje samo da ga popuni kao ukrshtenicu.Naravno da je za dobro delo potrebna takva vrsta promishljenosti,ali nekako imam utisak da je sve to suvishe jadan veeeeeliki eksperimenat sa formom.Ne znam,mozda greshim...
My ass is twitchin`...all you people make my ass twitch

Polar

• Amazon King
  • VIP
  • *

• Aktivnost
    93.33%
  • Amazon King
« Reply #5 on: May 09, 2006, 08:37:20 PM »
Ne gresis...Mene je pavic odusevio sa hazarima pa sam procitao sve sto je napisao, i mozes tacno da vidis semu
(moze i stil al' to je previse blag izraz) po kojoj pise sve njegove knjige, a njegova oreginalnost sastoji se iskljucivo od nove (do tada neupotrebljene ) upotrebe forme...al sad vec pocinjem da zvucim kao kriticar pa cu da prestanem ;D

didaskal

• Guest
« Reply #6 on: September 12, 2006, 02:53:52 PM »
Meni lično baš i ne leži Pavić. Njegov Hazarski rečnik je zasigurno veoma promiš¡ljeno i originalno delo. Ali težiti da budeš po svaku cenu originalan, a ne kazati suš¡tinski ništa je po meni isprazno.  :cold:
« Last Edit: September 13, 2006, 02:40:47 PM by didaskal »

Polar

• Amazon King
  • VIP
  • *

• Aktivnost
    93.33%
  • Amazon King
« Reply #7 on: September 12, 2006, 05:52:27 PM »
Kako to mislis ne reci sustinski nista?

Walker

• Administrator
  • *
  • Reputacija: 16

• Aktivnost
    100%
  • Jack of all Trades
« Reply #8 on: September 12, 2006, 09:45:55 PM »
Pa šta je tačno rekao?  :)
Ja se izvinjavam što upadam, nisam čitao knjigu, niti nameravam za sada, nisam ljubitelj domaćih živih/sveže zakopanih pisaca,... ali po svemu do čega sam došao na faxu o njemu, ne vidim ništa posebno...

Ok, to mu je trebao biti (bio?) diplomski, nezvanično je iskopao dosta istinitih/tačnih stvari koje nije niko pre njega, uklopio ih u pričice koje se prožimaju, možda jeste zanimljivo...

Znači, zato što nisam čitao, pitam šta je tačno rekao  ;)
All time paradoxes are nicely resolved with time.

Polar

• Amazon King
  • VIP
  • *

• Aktivnost
    93.33%
  • Amazon King
« Reply #9 on: September 13, 2006, 09:53:11 AM »
Znas kako nije taj njegov nacin nista narocito, to su ti tri price o tri coveka koji na svoj nacin pokusavaju rese zagonetku na koju su na ovaj ili onaj nacin nabasali, i to za njih postaje opsesija, nacin zivota...E sad ta zagonetka je manifestovana u istoriji jednog nestalog plemena koje nije umelo da se uklopi u novo nastale religiske podele i posto se nije prilagodilo nestalo je...Naravno kroz te tri price se preturilo mnostvo likova, dogacaja, itema, i ostalih pojedinosti koje cine jedan ( ond. 3 )  questa...

Ono sto je on uradio je kada je zavrsio te tri price uzeo i poglavlja ( koja su obelezena, pojmovima, ili imenima likova ) kategorisao po religiji iz koje poticu ( i time ih stavi svaki na u svoj deo knjige ) i po abecedi pa se napravilo nesto kao leksikon ili ti recnik...

E sad ja sam kao klinac bio zaludjen ovom knjigom pa sam je ( uprkos tome sto nikako nisam uspevao da uhvatim celinu ) citao iznova i iznova dok nisam skapirao kako se cita jer ako  je citas redom nema sanse da povezes sta se sve desava vec knjiga mora da se cita tako sto ces da uhvatis jedan pojam i da ga pratis kroz sve tri knjige, pa se vratis na pocetak i uhvatis drugi...i tako dok nezavrsis, kao da normalnu knjigu citas na preskok.

Npr. meni je naj interesantnije bilo da pratim djavola iz religije u religiju jer on obuhvata najveci deo celine posto je najveci negativac ( sto se da i za ocekivati )
Pages: [1] 2 3   Go Up
« previous next »