Author Topic: Milorad Pavić - Hazarski rečnik  (Read 10586 times)

didaskal

• Guest
Re: A sta mislite o Hazarima?
« Reply #10 on: September 13, 2006, 02:44:24 PM »
Možda sam ja malo staromodan, meni ne treba knjiga koju ja treba da studiram kako da je čitam, meni je potrebno da ono što pročitam probudi u meni neka osećanja, da me natera da mislim, da me lupi po glavi. Ja ću kod Hazarskog rečnika se diviti lavirintu kroz koji treba da prođem da bi saznao neku stvar. Kod Selimovića, Selenića, Andrića, Pekića i inih, lavirinta nema, ali ono što je napisano odzvanjava u glavi i utrobi.

Offline GM Ranko

• Game Master
  • Super Moderator
  • *
  • Slažete li se? 5
    • SpikedHumor
« Reply #11 on: September 13, 2006, 02:59:01 PM »
Meni se knjiga dopala, najvise zbog toga sto u prici o nestalom plemenu, vidim poreklo svoje porodice (koji su mesani uzasno, a jedan deo nam je cincarski) a isto tako kritiku balkanskog ludila...

r.
Nisam ja čudan, samo su mi šale malo glupe

didaskal

• Guest
« Reply #12 on: September 13, 2006, 09:41:51 PM »
Kažu da o nečemu što vredi i možemo voditi polemiku, makar se i nesvidela svima. O nečemu što ne vredi ne bi ni raspravljali.

Offline jasbi

• Član foruma
  • Slažete li se? 0
« Reply #13 on: December 01, 2007, 02:02:17 AM »
Meni se knjiga dopala, najvise zbog toga sto u prici o nestalom plemenu, vidim poreklo svoje porodice (koji su mesani uzasno, a jedan deo nam je cincarski) a isto tako kritiku balkanskog ludila...

r.
Ma, da, Pavić nije pisao o nama iz neke buduće perspektive? Sad me podseti tvoj post i na tu mogućnost. Po demografskim procenama već 2050.g. bićemo manjina u svojoj zemlji. A, ni pleme nije daleko od toga... Ko zna šta taj sve zna.....ne bi me čudilo.

Offline filipa7o

• Redovan član
  • Slažete li se? 0
« Reply #14 on: December 03, 2007, 08:01:14 PM »
Za razliku od Polara, ja Hazarski recnik nisam mogla da citam po pojmovima...izgubila sam se negde... ;D onda sam se vratila na pocetak i krenula redom, kao klasican roman.
Inace, pored muske i zenske knjige, vec nekoliko godina postoji i androgino izdanje. U sustini, muska i zenska knjiga, ako se ne varam, razlikuju se u samo jednoj recenici...mislim da je recenica cak i navedena u nekim interpretacijama za srednju skolu, provericu.
Я Вас любил так искрено, так нежно,
как дай Вам Бог любимой быть другим

Offline Polar

• Amazon King
  • Iskusan član
  • Slažete li se? 6
  • Amazon King
« Reply #15 on: December 04, 2007, 04:36:26 PM »
Svi pominju tu recenicu...Meni fale par prica iz zenske koje nema u muskim i obrnuto

A to Androgeno izdanje je uzas! Ako je napravio dve knjige kao market foru zavijenu u umetnicki fazon, sad je ispao cist prodavac spoji oba da bi ljui opet kupili...fuj.

Offline filipa7o

• Redovan član
  • Slažete li se? 0
« Reply #16 on: December 04, 2007, 05:52:40 PM »
nisam sigurna, ali mislim da je samo objedinio te 2 knjige, musku i zensku, sa sve tom razlikom..ja sam citala androgino izdanje. Cini mi se da se vise i ne izdaje kao muska i zenska knjiga. Zaista ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu.
Я Вас любил так искрено, так нежно,
как дай Вам Бог любимой быть другим

Offline violeta

• Iskusan član
  • Slažete li se? 1
« Reply #17 on: December 05, 2007, 08:25:18 AM »
Knjigu sam citala odavno, zato neka mi se ne zameri sto ce moje misljenje da bude prilicno povrsno. Pleme Hazara je poznato iz srednjovekovne knjizevnosti kao pleme u koje su Cirilo i Metodije (ili samo jedan od njih?) bili poslati od strane vizantijskog cara da vrse hriscansku propagandu, odnosno da ih pokrste i (cini mi se) da se nisu bas lepo proveli tamo.
Mislim da je Pavic, inspirisan podacima o ovom plemenu, pokusao da napise jednu lepu knjigu koja moze da se cita kako god kome padne na pamet (od pocetka, iz sredine, s kraja)  i da uvek ostavlja utisak lepote. Dakle, ono sto je hteo to je i ostvario, napisao je lepu knjigu.
Tražim partnera za pisanje romana.

Offline Mokadasa

• Nov član
  • **
  • Slažete li se? 0
« Reply #18 on: April 11, 2008, 05:58:49 PM »
Добра књига, једна од мојих омиљених. Прочитао сам је неколико пута и оно што ми се највише свиђа код ње је то што тражи од читаоца да укључи машту и озбиљније се активира и што је вишесмислена.

Павић чак помиње неки скривени смисао и награду. :)

Offline babs

• Redovan član
  • Slažete li se? 1
Re: Milorad Pavić - Hazarski rečnik
« Reply #19 on: May 25, 2008, 12:41:48 PM »
Čitala knjigu pre sto godina. Jedna od onih koje sam ponovo kupovala i ponovo poklanjala i koju ni sad nemam. Koliko se ja secam dubljeg smisla, obećanja nagrade i razlike u jednoj rečenici, to je zapravo onaj deo koji mi se ne dopada ali mi se možda tada dopao kao neobičnost u pristupu pisca čitaocu, elem, na kraju priče, Pavić poziva čitateljku u i čitatelja da se prve srede ili beše petka u mesecu, tačno u 12 sati sa svojim primercima knjige nađu u najboljoj poslastičari u svom gradu... pa da valjda prave svoju priču... Koliko se sećam ženski primjerci su bili deficitarni, pa sam ja čitala muške primjerke uglavnom...

Dobro kaže Polar, (mislim da je on bio) Pavic je napravio Hazarski rečnik, a onda je sve te priče ponovo ispričao kroz svoje naredne 23 knjige otprilike na način kao što Bregović pakuje melodije koje smo svi već hiljadu puta čuli.